laluan iklan

Saturday, 2 May 2009

Sorbet Mango

Share Mango..mango..mango..oh how i love mango so much..


so i have figure out what to make using my new ice cream maker..i'm not making ice cream but i'd made a sorbet instead.
sorbet??apakah itu??well..sorbet(sebutan sor-bey) nie sebenarnya dtg dr perkataan arab "masyruubaat" yg bermaksud minuman or jus..omputih nie ske bnda camni so bg la nama sorbet. die sebenarnya mcm frozen dessert made from sweetened water flavoured with iced fruit.

and skrg nie nk kongsi recipe yg sngat simple tuk wat sorbet mango nie..


bahan-bahan

2 biji buah mangga/mango
250g gula icing(agak bnyak ar..disarankan utk kurangkan gula)

1 biji lemon
+nak add mango juice skit pown leh jer...



ha...sikit je bahan yg diperlukan.lepas dah ada semua bahan..potong la mango tu bagi kecik2 sebab pas nie kita nk wat puree die..so kna la blend mango tu dengain jus perahan lemon dan juga gula icing tu..




lepas rase2 dh sebati, kta turn on machine tu..waktu bnda alah tu tengah berputar, kita masukkan puree td melalui lubang yg ada kat situ,then..biar la ice cream maker tu wat keja utk 30-45 minit.

slps abis keja die, kita transfer la sorbet tu dlm bekas yg sesuai utk dibekukan..
dan hasilnya...






Thanks for reading

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...