laluan iklan

Tuesday, 28 December 2010

ni ikan apa pak cik?

Share


adik     : ni ikan apa pakcik?
pak cik: ni ikan temenung dik..
kakak  : bukanlah..ni ikan kembung..
pak cik : kat sni org panggil ikan temenung..kat kolumpo..org panggil ikan kembung..
adik&kakak: oooo...

Banyaknya ikan kat pasar...nampak sama ja semua ikan?? mcm mana nk beza?? sekati? sekilo??

Well..benda ni sngat la common untuk semua orang..bukan senang nak kenal pasti nama ikan kat market..apatah lagi nak tau lauk apa yang sesuai nak masak untuk jenis2 ikan...Kadang-kadang tu kita makan ja semua ikan,without knowing ikan apa la yang kita sedap dok makan tu..Kepada wanita2..it is important to know this..nanti mak mertua tanya..xde la 'errr..'..'ni ikan apa ye mak??..'.'mak..ni nak potong camna..?''...or even..'sisik ni kena buang ka mak..?'...(^_^)



1.Ikan Temenung or nama kolumponya..ikan kembung..atau nama omputihntya..Mackerel..
Kalau zaman dulu2..ikan ni selalu untuk orang2 miskin ja , xpown beli untuk bagi kucing makan..tp zaman sekarang tak lagi..ikan kembung dah mahal..Ikan kembung ni jugak banyak toxic berbanding ikan2 lain..so time beli ikan ,pilih yang elok2..yg dh luka sini sana, tercabut mana2 jgn ambik..ciri ikan kembung:
  • size kecil, slim and memanjang
  • sirip biru kehijauan, kadang2 warna coklat
  • ekor kekuningan
  • nak beza betina ngan jantan: ikan jantang ada bintik-bintik hitam,betina xde,,plus betina tu gemok skit
2.Ikan bawal- ikan ni senang ja nak identify..sebab saiz dia lain skit ngan ikan2 lain..bentuk dia macam diamond..xpown mxm tudung bawal yang kita selalu pakai tu.badan ikan bawal pipih, sisik lebih halus..warna kelabu.selalu yang confiusnya nal bezakan bawal putih dgn bawal hitam. Selalunya ikan bawal putih lebih mahal and selalu orang cari

                              
                          Bawal Hitam                                                         Bawal Putih

3.Ikan Cencaru...Kalau sebut ja nama ikan ni..teringat ikan belah belakang mak..

  • Saiz-lebih besar dari ikan temenung
  • Wana kelabu kehijauan
  • Kulit lebih keras




4. Ikan tongkol..Nama lain bagi ikan ni..ikan tuna peluru..Maybe sebab saiz dan bentuk badan ikan ni..Kecil dan ramping..Daging ikan ni rasa padat..org ckp ikan di sangat bagus untuk melambatkan penuaan..hmm..



5. Ikan Parang..Ikan ni panjang and ramping skali..selalu orang buat keropok ikan, 




6.Ikan Sardin/ Tampan..ni memang ikan favourite la..sedap kot ikan sardin nie..selalunya ikan ni dok dalam tin..Ikan ni sangat tunggi ngan calcium dan protein..Saiz dia kecik ja..Orang cakap ikan ni lemah berbanding ikan lain..sebab mudah ditangkap dan isi ikan ni mudah rapuh.(senang hancur)






7. Ikan Siakap..(seabass).Bentuk ikan ni pelik sikit..so senang nak bezakan..bleh hidup dalam laut and sungai..Ramai pemancing suka ikan ni..sebab dia pandai lawan balik..and pandai mengelak dari dijadikan lauk..(^_^)..Ikan ni sedap kalau masak stim, tak pun masak tiga rasa..nyum2



8.Ikan Merah..dengar nama pown leh agak ikan ni macam mana..of coz la warna dia merah..










9.Ikan Gelama..ikan ni selalu ada kat pinggir laut..kalau pergi memancing ngan famili..mesti dapat banyak ikan ni..saiz dia x besar sangat..Sedap gila buat goreng nie..Ada jugak orang buat ikan masin..




10.Ikan Sardin..  ikan kecil, dan tergolong kedalam kelompok ikan berminyak. Saiz ikan sardin kecil dan kurus memanjang. Harga ikan sardin boleh dikatakan lebih murah berbanding ikan kembung.









11. Lain-lain
ikan cermin
ikan jenahak
ikan kerisi
ikan parang


ikan sebelah

Setakat tu je tour kita kat pasar ikan nie..maybe next time kita try bezakan ikan air tawar lak..sepat?puyu?haruan...and ikan2 yang lebih besar..ikan yu? ikan biji nangka (^_^)

Thanks for reading

2 comments:

nurul ain (khan) said...

sejak bila plak akak ku hebat bab ikan2 nie?? hoho..
tapi i rs sgt menarik.sbb i pown tataw apa pown pasal ikan y i masak.kahkah XD

yum yum said...

Ikan sardin dan ikan tamban lain kan...ikan tamban byk tulang..manekala ikan sardin tak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...