laluan iklan

Saturday, 15 January 2011

Hot Oil Treatment & homemade recipe

Share Salam semua,


Entry kali ni follow up my previous entry on hair treatment. A bit of a recall, i talked about why it is important to take care of our hair even tough we wear a hijab, or not. Among all the products yg I pernah tunjuk before this, I only stop wearing the hair mask, bukan sebab xnak pakai, just sebab tertinggal kat rumah someone, tp x ingt rumah sapa..plus bagi my hair rehat sekejap for having to much chemical on it..


So, back to my main point here..I’m going to share with you people about the product that I memberi komitmen selama almost 2 years dan berpuas hati..which is the hot oil for hair..xde la bnyak pilihan dkt drugstrore, tp yang I sangat suka is Alberto V05 hot oil ..it works wonder!!


VO5 Hot Oil Moisturising 4 PackAlberto VO5 Hot Oil Shower Works Moisture Soak (75ml)

So, apa benefit yang kita boleh dapat?


As we know, our hair selalu sangat diexposekan kepada persekitaran kotor, habuk, sinaran matahari, used of hair product, like hair dryer, straightener..Semua ni membawa kepada kerosakan rambut, breakage or split end, brittle or dry hair..xde sape dalam dunia ni immune to such problems and semua orang akan melaluinya..Even rambut barbie doll kita shampoo bnyak kali pun rosak..Plus, hot oil pun bagus untuk kulit kepala especially those yang ada masalah kelimumur..dan memberi kelembapan yang maximum.
Shinny and healthy hair (^_^)


Apa jenis-jenis hot oil yang ada?


First of all, hot oil ni leh dapat dekat farmasi, supermarket or any drugstore ( superdrug, boots or watson kt msia). Lagi satu kita boleh buat sendiri guna olive oil (homemade hot oil)..menarik kan? Yang paling penting baca instruction kat belakang elok-elok..sebab ada yang kita kena panaskan atas stovetop or microwave and ada yang just rendam dalam air panas.
KEDAI or BUAT SENDIRI


Homemade? menarik..camne nak buat?
Well, It can be in any form of oil yang bagus and berkhasiat untuk rambut..such as olive oil (minyak zaitun), coconut oil (sangat bagus tp cuma kena bersabar dengan bau die ), conola oil or jojoba oil.

  • Add about 6 tablespoon of those oil (or combination) in a saucepan, or mangkuk.
  • For best result boleh la campur sikit dengan perahan lemon or limau purut and 1 teaspoon of honey.
  • Then masuk dalam microwave for a few minutes..keluarkan dan tunggu dia suam2..
  • Then u can apply to your hair.


Camne cara terbaik nak letak atas rambut ni? nak biar lama-lama ke?


As I told your before ‘read the instruction carefully’..For the homeade hot oil.. you can apply to your hair and your scalp. Do massage your scalp for about 15 minutes. Kalau lagi rajin boleh la balut rambut kita dengan hot towel ( towel yang direndam dengan air suam ). Semua ni dibuat dalam masa 15 minit. Lepas tu boleh la shampoo rambut and letak conditioner macam biasa.

Malasnya nak buat semua ni..xde ke yang boleh pakai terus?
Alberto VO5 Hot Oil Shower Works Moisture Soak (75ml)
Good news!! YES!! actually the recipe that I just gave you boleh jugak diapply terus tanpa dipanaskan.
And VO5 Hot Oil Shower Works Moisture Soak..Which I currently using right now..lepas pakai rambut memang rasa lembut dan ringan sangat..
no preheating required!
bau die wangi (itu yang penting!)..
dalam 1 minutes u can have gorgeous hair..(^_^)
Suka la!! senang nak pakai..leh guna banyak mana pun..EASE OF USE!!

Things to remember
  • It is not a permanent treatment..so we have to repeat using it on a regular basis to maintain its effectiveness ( and rambut kita pun selalu tercemar dengan everyday environmental issues)
  • Regularly not everyday..Once a week would be ok!
  • Its HOT!! so becareful..Sebelum nak letak kat rambut..test2 dulu kat tangan k

So
‘take a few moments and treat yourself, those around you and especially your hair, to a luxurious hot oil treatment’

Happy Trying

(^_^)

Thanks for reading

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...