laluan iklan

Thursday, 27 January 2011

Memuliakan Tetamu

Share Salam semua..Hari ni sangat-sangat meletihkan tapi at the same time sangat-sangat happy sebab dapat 10 org tetamu dari Rusia..


I started my day dgn 7 hours class ( 9am to 4pm), then pg beli brg rumah kat Asda, back home at 8pm, have some rest, start kul 10 mlm masak-masak for the guest..then makan2..and lastly sitting on my comfort zone tulis blog at 2.30am..what a day for me..yet still smiling..(^_^)
Bila sebut pasal tetamu ni, sarah nak kongsi 2 buah hadith mengenai tetamu..




Dari abu Hurairah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda:” Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, maka janganlah dia menyakiti tetangganya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Dan sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, maka hendaklah dia berkata yang baik atau diam.” (Riwayat Muslim)


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud, "Sesungguhnya tetamu itu apabila dia datang ke rumah seseorang mukmin itu, maka dia masuk bersama dengan seribu berkah dan seribu rahmat."


Maka, bila ada tetamu bertandang ke rumah kita..berbuat baiklah kepada mereka..bagi tempat tinggal yang selesa, serve makanan sedap-sedap, kalau free bawak la jalan-jalan..bila dah sampai rumah sembang-sembang la..tanya mana diorg dah pergi,.seronok ke tidak..tolong la apa yang patut..

makanan
makanan di perantauan

Bertungkus lumus sarah dgn hanida masak untuk tetamu-tetamu istimewa kami..Alhamdulillah sempat siapkan ayam masak paprik, udang sweet and sour dgn tomyam ayam (cik murni masak)..untuk pencuci mulut, buah honeydew yg sngt sedap.. 

Happy ayam paprik licin and mendapat pujian ramai..resipi rahsia tu..hehe (sempat lagi perasan..ish3)


Sebagai penutup bicara..in reference to my previous entry..notice kami telah berjaya..’no shoes beyond this point’- rasa mcm suppose to be ‘beyond the line’ kan?…but nevermind..

kasut
kasut-kasut semua belakang line

And one more thing..tempoh untuk kita memuliakan tetamu ni adalah selama 3 hari..dan hari-hari selebihnya dikira sedekah

Sekian

Thanks for reading

16 comments:

kay_are said...

cam2 kalau tbe2 datang ziarah umah, sediakan kfc banyak2 ye.. hee ^^

penyejuk hati said...

ske mkn kfc ke? bleh2..dkt umah ktorg ade kfc halal..(^_^)

kamarukom said...

ermmm...mungkinkah satu hr nt sy dpt melicinkn ayam paprik kamu? ;p

penyejuk hati said...

kamarul--> mestilah boleh..tunggu sy bukak kedai dulu k..hehe

chunna said...
This comment has been removed by the author.
chunna said...

salam kenal...
cik sarah study ape kt overC?
skrg keje kt overC jugak ke?=)

penyejuk hati said...

chunna : salam kenal kembali.sarah wat 3thn bioscience+1 thn teaching..sy study lg kt sni..insyaAllah thn terakhir.

abu.musa said...

perghh!
ayam paprik.
teringin pulak nk merasa.
agak2 ada peluang x merasa masakan kamo smua tu??
agak susah nk ckp kn.
errrr..
keliur daku.

penyejuk hati said...

abu: tunggu sarah bukak kedai ke nnt ek..xpun leh ambik tempahan jer (^_^)

abu.musa said...

ops!!
bukak kedai?
yeahh!!
mesti abu yg rasmi pembukaan kedai tu kn.
hek3.
berangan la abu ni.
kalo tempahan ok jgk.
but free la.
okey??
hihihi..

penyejuk hati said...

tempahan free?lama2 bankrupt bisnes sarah..hehe..nk mkn free kna la tunggu open house nnt.(^_^)

abu.musa said...

open house??
ehem3.
bila tarikh nya??
alamatnya??
jgn di UK sudah.
x mampu eden nk poi.

r-5 said...

hhuhuu. aduss2 mulia sungguh hati kamu.:)

penyejuk hati said...

abu: open house kat msia nnt..hnya tunggu undangan dr sy..hehe

r-5: biasa2 jer..skadar bkongsi (^_^)

The Creative Muslimah said...

Assalamualeikum ukthi!! Great hadith, jazakAllah khair for sharing. And I like the picture with the "no shoes beyond this point" idea :D:D:D

Fi aman Allah

-The Creative Muslimah @ www.thecreativemuslimah.blogspot.com

penyejuk hati said...

wslm..thak you for reading my blog..sorry bcoz most of my entries was in my language..will visit ur blog soon insyaAllah (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...