laluan iklan

Friday, 7 January 2011

Mudah melafazkan dari melakukan

Share Putus cinta dan melupakan kekasih lama bukan semudah meletakkan folder ke dalam recycle bin dan menekan butang delete mahupun memformat laptop sendiri..Cinta dan kasih sayang yang terbina sekian lama bukan mudah untuk dilupakan terutamanya bagi kaum hawa. tak kira lah dia keras hati ka..awek brutal ke..mamat black metal ke..jiwa rock ke..melupakan cinta yang lama ni memerlukan kecekalan jiwa dan kesabaran yang amatlah tinggi..Walaupun berjuta kali kita cuba memujuk hati untuk lupakan si dia..dan mguatkan jiwa untuk membina kehidupan yang baru, jujurnya secebis perasaan kasih dan rindu itu mungkin masih ada.kecuali hilang ingatan la kot..Nak lupa terus namanya bohong..so,ini antara cara-cara macam  mana nk mempercepatkan proses penyembuhan selepas frust:
breakup1breaking-up-ex



cry
1. MENANGISLAH.. kalau rasa sedih sangat tu, nangis je lah..kalau x boleh nangis tgk la movie cinta sedih-sedih..cita hindustan pown bnyak membantu..biarlah kesedihan itu melanda..tp apa pun ttp mantain cun..tak yah la nangis lama-lama sangat..dia mungkin wat derk ja..












Counseling
2.CERITAKAN KESEDIHAN pada adik atau kawan baik kita..Maybe kita ingat xde org akan faham apa yang kita rasa..tp perasaan putus cinta atau kehilangan org yg tersyg tu lumrah kehidupan, rasanya hampir semua org pernah rasa..tapi jgn la sampai nak ceritakan kat semua org..asal jmpa nk cerita yg kita baru putus cinta, nanti jangan pelik pulak bila ramai orang x pedulikan kita.





berdoa-pic3. BERDOA..dengan cara ini kita dapat kuatkan diri kita untuk menerima setiap ketentuan..menerima setiap rasa sakit dan dapat memaafkan diri kita..tiada sapa yg lebih mengetahui kecuali Allah swt…doalah yang kita redha terima semua ni dgn hati yg ikhlas.kalau kita sayangkan dia, doakan lah kebaikan untuk si dia. dan semoga dia dapat apa yang dia cari selama ini..dan begitu juga untuk kita..mintaklah semoga Allah jodohkan kita dengan seseorang yang mencintai kita dan terima kita seadanya..Hati kita sure akan rasa lebih tenang dan lebih ringan, mcm semua beban tu dh diangkat dan kita pun rasa mudah nk mulakan langkah baru..



4.LAKUKAN PERKARA YANG BERFAEDAH YANG MEMBUAT KITA LEBIH BERTENAGA DAN NYAMAN..Sedih tu sedih jugak..tapi mental dan fizikal kita pun ada hak dia jugak..waktu couple or perpacaran tu mesti ada je benda-benda yang kita tak sempat nak lakukan..hobi yang kita dah lama tinggalkan..time ni la nak gunakan masa sebaiknya, kuar beriadah, shopping, or bertemu rakan-rakan..


5. GANTILAH..semua barang-barang yang boleh mengingatkan kita kepadanya..kalau rasa tak boleh pandang sangt..bleh la buang tak pun bagi charity..at least ada orang yang happy dgn benda tu..cipta suasana baru, kalau dulu bilik semak,sekarang bagilah kemas, decorate apa yang patut,,nanti hati kita pun rasa lebih senang nak mulakan hidup baru.



spa
6. MANJAKAN DIRI..Mungkin time bercinta dulu kita selalu fikir diri dia lebih dari kita..fikir soal hati dia, tapi sekarang ni kita letak diri kita yang paling penting..kumpulkan seluruh tenaga untuk kepentingan diri sendiri..manjakan diri kita dengan pergi spa, xpown bubble bath...makan je apapun..tapi jgn pulak sampai naik berat badan melampau-lampau..









worry

7. LAWAN RASA TAKUT DAN BIMBANG..Lepas putus cinta tu biasalah..rasa takut takkan kawin sebab xdak sapa nak kat kita..takut tak boleh percaya dan terima orang lain dalam hidu kita..jangan risau sangat dengan semua ini..jodoh kan semua ditangan Allah..Dah ditetapkan jodoh kita siapa.dah sampai jodoh nanti terbukalah hati kita nie..














8.BERHENTI MEMBANDINGKAN..sikap membandingkan diri kita dgn orang lain for sure kena buang jauh-jauh..semua orang diuji tapi ujian je lain-lain..maybe setiap yang berlaku tu ada hikmahnya..mungkin dia bukan yang terbaik utk kita..baik putus sekrang dari terseksa kemudian hari..

9.INGAT HAL-HAL BURUK MENGENAINYA..bila dah putus cinta ni mestilah kita cuba nk lupakan dia..tapi biasalah orang perempuan ni, kalau fikir ja benda-benda yang sweet ni..mula la nak menangis..so kalau nak lupakan tu, fikirlah antara benda-benda yang tak baik dia pernah wat..contohnya..dia pernah megutuk kita ka..membandingkan kita dengan orang lain..menipu..tak menepati masa..or naik suara dengan kita..

10.POSITIVE..waktu kita bercinta dulu..mestilah kita harapkan dialah jodoh kita..end up ngan perkahwinan..anak-anak yang comel..tak semestinya dia memahami kita dia adalah jodoh kita..jodohkan rahsia Allah..Dia ja tau sapa terbaik untuk kita..dia yang kita rasa jodoh kita skrg ni bukan lagi untuk kita and tak de guna kalau kita asyik ingatkan dia..lebih baik cari penganti yang lain..selalulah berfikiran positive..


Kalau nak tulis ni sampai bila pown tak abis..tapi buat sesiapa yang sedap menghadapi saat-saat putus cinta ni..tabahkanlah hati, kuatkan semangat dan selalulah mengadu dengan Allah..sesungguhnya cinta yang abadi adalah cinta hamba kepada penciptanya.mudah dilafazkan..bukan mudah dilakukan..tapi itulah lumrah kehidupan..




Langit tak selalunya akan suram..kerana pelangi yang indah akan muncul..

Pahit tak selamanya dirasa..kerana manis akan menjelma..

Kuatkan diri..pasti kebahagian akan menanti..

(^_^)


Thanks for reading

2 comments:

abu.musa said...

kamo putus cinta??

penyejuk hati said...

tidaklah..saja jer (^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...