laluan iklan

Sunday, 30 January 2011

Selamatkan pelajar malaysia di mesir

Share Salam semua,

Sure semua orang dah baca berita pasal protest yang dah tahap kritikal kat mesir tu kan? 
skrg dah tahap wane kuning..sikit lagi dh smpai merah..


A mother hugs her child as she watches protesters in Cairo's Tahrir Square. Photo: 30 January 2011


Mohamed ElBaradei addresses the crowd. 30 Jan 2011


Banduan dalam penjara ( almost 6000 org ) dah terlepas dari penjara, bank kena rompak, rumah org ramai kena rompak..

bekalan makanan dah terhad..balai polis dah tak berfungsi..talian telefon and internet dah terputus since khamis..ramai yang dah tak dapat berhubung dengan family..Transport dah tutup..no more flight kuar masuk..salah satu airport kat mesir, dah dibom.

"Would-be looters broke into Cairo's famed Egyptian Museum, ripping the heads off two mummies and damaging about 10 small artifacts before being caught and detained by soldiers, Egypt's antiquities chief said Saturday"-the telegraph-

Malaysian student department (MSD) kat sana galakkan student2 duduk rumah ramai2.. bayangkan rumah yang selama ni ada 4 org, sekarang dh 50 lbh org..kat luar rumah kereta kebal lalu lalang..org awam bawak parang..

Sama-samalah kita doakan keselamatan almost 11 000 student malaysia kat sana..Semoga Allah selamatkan mereka semua..dan dipermudahkan segala urusan..amin ya rabb..


To show ur concern..leh la support page 'Selamatkan pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir' kat facebook (klik sini)

"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara" (Surah al-Hujuraat:ayat 10)




"Tidak beriman seorang muslim itu sehingga dia mencintai saudaranya
sepertimana dia mencintai buat dirinya" (Hadis Riwayat al-Bukhari)



"Seorang Muslim itu adalah saudaranya orang Muslim lainnya, janganlah ia menganiaya saudaranya itu, jangan pula menyerahkannya - kepada musuh. Barangsiapa memberikan pertolongan pada hajat saudaranya, maka Allah selalu memberikan pertolongan pada hajat orang itu. Dan barangsiapa melapangkan kepada seseorang Muslim akan satu kesusahannya, maka Allah akan melapangkan untuknya satu kesusahan dari sekian banyak kesusahan pada hari kiamat. Dan barangsiapa yang menutupi cela seseorang Muslim maka Allah akan menutupi celanya pada hari kiamat." (Muttafaq 'alaih)
nota kaki: Malaysian government insyaAllah akan cari jalan untuk bawa semua student and rakyat Malaysia kluar dari mesir, probably ikut jalan darat ke negara jiran.


Thanks for reading

6 comments:

hawiz said...

huuhuu..sama2 bantu mereka..

cik-terompah said...

member ak ramai study sana kot.. adoi. risau ak..

penyejuk hati said...

hawiz, cik terompah: kita sama2 doakan diorg selamat yer..kwn2 sarah pun ramai kt sana..

chunna said...

aah.. xtau la dorang cmner. mkn ke x?

kompem2 la sesi pembelajaran x brjalan ngan aman..
so, y kerajaan malaysia x bwa je balik? sibuk pilihanraya je kt sini.

wlupn sy xda kwn study kt sana, tp sy risau sgt2. Bce blog sape tah td, keselamatan pelajar perempuan kt sana lg la terancam...Xdpt bygkan diri sy d tmpt mereka. Pray for them..

penyejuk hati said...

Skrg laluan udara dh mmg dittp..maybe Malaysian gov akan bawak diorg kuar dr mesir ke negara jiran..sorg student misa tkena peluru sesat kt kaki..risau sngt2 kt diorg

man said...

maybe diaorg selamat skrg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...