laluan iklan

Friday, 21 January 2011

Telur rebus ajaib

Share Semalam pas balik kelas rasa sangat2 lapar..so hanida and I decide utk masak sambal telur..Hanida sngt rajin masak..suruh ja masak apa..mesti dia buat pnya..baguih betoi la dpt kwn mcm nida..
Nak resipi..leh la cari resipi sambal kat mana2..xpown tnya Mak masing-masing..selalu Sambal Mak mesti la yang terbaik!!
Kalau nama pun dah Sambal telur, lauk die mestila TELUR..
semua org tau rebus telur kan..tp x semua org bernasib baik bertemu dengan 'Telur Ajaib'
telur rebus
 It’s not my fault…dh letak lembut abis dh..tapi telur tu retak jugak…mula-mula mmg salahkan telur ASDA ni, sumpah2 xnak beli dah..tapi rupanya nk rebus telur pun ada cara dia…
Tips untuk rebus telur boil eggs 01
  •  Jangan guna telur yang keluar terus dari peti aiscold egg into hot water = cracked!!
  • Pressure..Dalam telur ada space kan..so, cucuk sikit dgn pin..Pinprick = no crack!!
  • Kalau banyak space, telur leh gerak2 and langgar, so use periuk kecik = no crack!!
  • Kalau terlebih masak, telur kuning leh jadi hitam and kenyal2 so, overboil = taste not good!!

Telur separuh masak..
  • masak air-->masukkan telur--->rebus dalam 1 minit--->tutup api--->telak periuk kt tmpat sejuk--->tutup periuk..Then biarkan,
          6 minit ----> telur putih masak, telur kuning creamy
          7minit ----> just nice utk telur separuh masak

Telur masak habis
  • Masak air ---> rebus telur dalam air panas
          6 minit ---> telur keras tapi lembut
          7 minit ---> betul2 masak..



Back to our sambal telur, Pas dah rebus teleur..goreng la telur tu,,
telur rebus goreng
Then masak sambal (basic things dalam sambal, cili kering yang diblend dengan bawang merah, bawang putih ), lepas sambal dah pecah minyak, masukkan air asam jawa sikit kalau xde asam tu, leh guna sos tomato
 sambal
Lepas sambal dah masak, masukkan lah telur rebus goreng tadi

telur goreng
then leh la serve..tabur ngan daun bawang ke..
sambal telur 2sambal telur
Nampak sedap kan?
Happy trying..
(^_^)

++ credit tu Hanida and Nenas x bersalah

Thanks for reading

6 comments:

NaniE said...

thanks for sharing the info..baru saya tau..

Mohd Ridhuan said...

rebus telur ada cara ek...
ehhehehhehe
xtau pun...
tips yng menarik...

Cikgu Fikri said...

OH TIDAK!!!
nmpak sgt sedap di situ.. :)

Adii NakHeran said...

wahh sedapnya,,
thank sebab bagi information ni,,
amat berguna,,,

Abu Luqman said...

pandai masak nu..............

penyejuk hati said...

no problem..kalau x sbb telur ajaib tu..sarah sndiri xtau yg nk rebus telur pun ada cara die..(^_^)

cikgu n adi: mmg sdap pown :P

abu luqman: biasa2 je..biasalah hdup di perantauan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...