laluan iklan

Sunday, 6 February 2011

Chocolate Cake in 5 minutes!!!!

Share


WARNING!!! 


To all chocolate cake lover..This recipe could be dangerous to you..


Hye people.. 

Harini sarah nak share resipi coklat cake yang senang dlm dunia nie..in only 5 minutes..yup! i’m not kidding…

For those yg tetiba craving for chocolate cake, then malas nk kuar gi beli, apatah lagi nk buat sebijik..leh la cuba resipi ni..

Some of you may already came across this resipi..Kalau google mmg bnyak sangat2 resipi cake-in-mug out there.Sarah dah cuba a few of those recipes and sarah rasa resipi ni yg paling sarah suke.. ( it might not work for everyone..so leh la cuba experiment resipi2 yg lain )

STEP 1 – Sediakan bahan-bahan..

make sure bahan-bahan ni sentiasa ada dalam almari kt dapur… ( tepung, gula,serbuk koko, telur, susu, minyak )



*susu segar
*tepung gandum biasa pun ok jer

Step 2- Mix all the ingredients

  • Add all of the dry ingredients to the mug and mix.
  • Add the egg and combine well.
  • Stir in milk and oil.
  • Add chocolate chips and splash of vanilla. Stir well. ( kalau xde chocolate chip leh la guna coklat bar yg kita slalu mkn tu..xde pun xpe)


Mix your ingredients

 


Step 3- Microwave it

Microwave for 3 minutes in a 1000w oven, or 4 minutes in a 700w oven.

Cake tu akan start mengembang sampai gemok ( terasa i )..don’t panic k!! nnt die akan kurus balik after the heat stops  (^_^)

Nuke It!


Step 4 – Eat it

Biar cake tu sejuk sekejap..then leh la makan ( kesabaran amat diperlukan ketika ini )..

EAT!!  ENJOY!!


here’s my cake



First time wat dulu..melimpah ruah cake tu…trust me..it taste soooo good inside (^_^)


-
-
-
-
-
-


More pictures





Bleh jugak makan dengan ice cream or chocolate syrup



Nota Kaki :
  • Semua microwave lain2..so it’s better kalau bahagikan bahan2 into 2 separate mug ( 1 minit setengah each )..takut nnt melimpah ruah cake tu pulak..
  • Cuba masak for about 1 or 2 minutes dulu..takut 3 minit terlalu lama..nnt itam legam kek coklat tu..
  • If tak nak guna mug..boleh jugak letak dalam cake pan..


Happy Trying!!

(^_^)











Thanks for reading

35 comments:

MAKCEK bukan NENEK said...

sarah .
siyezly memang tengah nak buat kek coklat nih ! and rasa kek coklat 5min sgt best .

*follow awk laju2 . hoho

ïêmå å¢klê§ said...

5minit ni tok mkan sorang je erk....

hihi, nper smpai kempah2 2...

penyejuk hati said...

m.cek :slmat mncuba..follow awk jgk (^_^)

iema: 4 org mkn pun bleh..sharing is caring (^_^)

Imran nyambek said...

buatkan untuk gua bley?hehe

ayin~weeweet said...

adoi.sodapnya :P

k.a.s said...

nice entry.. sedapnya kek tu. xD

kay_are said...

macam bese, nak yang dah siap nye + diskaun sekali ye.. ^_^

MAKCEK bukan NENEK said...

eh awak awak . mug tu tak kan meletop atau pecah kan ? takot kot nak guna . heheh

penyejuk hati said...

ayin&kas: thx u..mmg sngt sdap..(^_^)

im: resipi ni sng jer..cuba la..:P

kay_are: okeh..siap..nnt sy pos k! hehe..kali ni 75% diskaun :P

m.cek: nope..stakt ni xpnah pecah lg..(^_^)

kamarukom said...

mmg 5minit! tp nk cari coklat, cawan, microwave suma2 tu adeh...last2 jd sejam....hahaha

penyejuk hati said...

kalau semua bhan ade kjap jer siap...lain la bgerak pun mcm siput..smpai esok pun cake x jadi2 lg.. :P

yahaya said...

mcm masak maggi 5 minit hihi

.:|kamaryeah|:. said...

looks so nyummy~!!
gona try this~
thanks dear~

athirahzaki said...

gulp!

terliur! yummyyyy

Puteri Balqis said...

wah cepat ek..coklat cakes sedap..hehe..(",)..sy follow kamu

chunna said...

sarah nmpknya brbakat bsar dlm masak simple, instant tp sdp ni ye.. begitulah bakal wanita berkerjaya kn. respect la..

Novelgurl said...

Assalamualaikum

yummy..sedapnya !

aqeyLs said...

sedapnye!!!! nak buat3!!huhuh

penyejuk hati said...

thanks girls..Happy trying! (^_^)

miss fatihah said...

pernah cuba buat. tapi tak kembang!haha

Sky0ne said...

adus tiba-tiba lapar

fyna said...

nice menu...
sedap2...
suke sgt..


jom singgah n follow2 belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

saddly saljie said...

wah!!! sesuai utk buta masak mcm i jgk...wuyoooo...nk cbe laluh ah ase...hehehe

Bashtiah said...

Perut bergelodak tengok gambar last yang ais krim tu... Nampak sedap sangat sangat!!!

penyejuk hati said...

thanks everyone..slmat mncuba yer..(^_^)

Jumir said...

Errr...ada buat lebih tak? Boleh singgah umah...

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah sangat sedap nie . terliur tengok . heee

:: Zanna :: said...

wah!! cptnya...5 min jer...kena cuba ni..huhu~~ tq


n3 baru : Kempen Say No VALENTINE!! ^,^

amalia izzati said...

serius, nmpk sedap gila!

raha said...

tepung, pakai tepung ape ek?

penyejuk hati said...

cuba jgn x cuba..tepung tu leh pakai tepung gandum biasa jer (^_^)

Miss Bluepinkiey said...

care menyediakan kek ini buatkan sy sedikit terpaku...huhuhu

Anonymous said...

susu pakai susu jenis ape?

Anonymous said...

splash vanilla tu ape plak?? xD
n susu pakai susu ape..
hmm.. nmpk mcm sedap je kek ni.. teringin nak buat

princess laila said...

yummy! sdapnye!! nanti nak cuba try test buat lah! ^_9

salam kenal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...