laluan iklan

Friday, 11 February 2011

Dulu student sekarang cikgu Biology

Share

 

People always asked me..

Do you think biology is your favourite subject? (YES..obviously)

Why do u study biology? ( Because i love the subject, its a beautiful science )

Which part of biology do you think is the hardest? ( Evolution..because i believe god Exist )

I personally think BIOLOGY ( or any subject ) is a tough subject to learn..And belajar biology ni selalunya melalui penghafalan because it is not part of logical system ( mcm relationship, or equation)  that make some kind of ‘sense’ to our brain. Jadi susah kalau fikir kena hafal all the time, because for some people (like me) who have a weak memory, we find it hard to remember although we love the subject.

As for me, nak senang faham BIOLOGY ni..(nasihat kpd bakal-bakal studentku)

  • belajar guna gambar rajah and mind map..guna la pen wane wani..lukis gambar comel2..
  • If came across terminology pelik2 ni..look up for the meaning, xkisah la bahasa apa, if biology, bnyak terms dari Latin or Greek…sbb once dah tau apa maksud die..senang nk ingt lps tu.
  • tulis balik lecture notes tu..kalau bleh tulis gna ayat yg kita faham..Kalau time lecture, jgn la salin apa yg lecturer ckp..Dengar dulu, digest dlm otak..then tulis gna ayat yg kita faham sendiri..
  • Verbally repeating facts..or ajar balik diri kita..baca je la kuat2..explain balik apa yg kita faham kat diri kita..mcm dgr lagu la, dgr bnyak2 kali..lama2 leh hafal
  • Create a structure..sarah gna kalau nk hafal proses..sbgai contoh HACKS (Hanya aku cinta kau sarah), kita leh wat ayat jd lawak2..trust me it really work, espcially kalau nk kna hafal proses step by step..
  • Last but not least, just keep practising and you will get it in the end !

Nak share la gambar2 time sarah buat degree dulu kat University..

Dalam lecture hall

DSC03969 

Practical evolution

evolution

K

 

Practical pasal insect 

insect

mini project tahun akhir

bio

1.lab yg penuh dengan peralatan. 2.micropipette yg bernilai ratusan ringgit .3.gel 4.Menternak bacteria-bacteria

team mate

Group fermentationku..astle,shoma and jon..(^_^)

fermentation

Bacterial culture yg telah diflourescentkan..cantik sngt!

Final year project

 final project
Menternak bacteria atas agar plate..sempat lg posing…

my coursemate..rindunya kat semua org..biarpun dari negara yang berbeza, kita semua disatukan atas satu agama

DSC00505

Alhamdulillah dah grad (^_^)

39763_429117812235_741137235_4821989_4553669_n

nota kaki: for adik-adik final year…good luck for your final exams..and for those yang ambik subject biology..x kisah la kat sekolah, kolej or university---> study rajin2 yer. Don’t limit yourself because they are the study of everything around us..(^_^)


Thanks for reading

13 comments:

mr.blackcat said...

sometimes art can help in learning rite??? =)

ïêmå å¢klê§ said...

selamat petang cikgu...
sya xamek bio sbb saya xsuka hafal bnde2 alah y byk 2..

C-Tie said...

Hai cikgu sarah...hehe..
I luv bio 2!! =)
Sypun student bio jgk..but major in biodiversity la..
stuju dgn nsht2 yg sarah bgi 2..n for me bio is fun..bcoz kte byk interact ngn living things..
suke tgk gmbr sarah yg last 2..msa convo dlu sy xsmpat pun nk lontar mortar board ngn kwn2 mcm dlm gmbr 2...frust!! huhu..
btw, congrat sarah for ur graduation..=)

penyejuk hati said...

kucing:yup..absolutely

iema: slmt ptg..sarah xske hafal jgk..tp xleh lari..its ok..yg penting always have the ultimate passion in watever we do..(^_^)

c-tie: wah..dpt jmpa geng biologist gak..thank you ct..congrats to u too :)

amalia izzati said...

boleh la ajar kan, hehe.

qyqa said...

sy nak angkat tgn!!!!!

sbb sy x suka gler bio..huhuhuhu
waktu nak SPM punyalah merana..
ni nak tunggu tgk result dapat apa..

btw..sonoknya tgk akak blaja

Anonymous said...

rindu nk masuk lab...huhu
zaman degree yg hnya tggl kenangan
i <3 chemistry...
CheMisTry is FUN =)

HAJAR hasan said...

salam kenal ya. ckgu sarah. saya minat bio. tp, mse spm bio hritu sush cket la. paper 1 and 2 da okey, tp paper 3, tang experiment sndri tu mmg jd saintis la mse tu. sob,,sob,, ;(

padle said...

cikgu sarah!!!!

shameel said...

salam cikgu.

Dtg berkunjung ke laman cikgu. Cikgu Bio rupanya. Teruskan perjuangan mendidik anak bangsa cikgu.

kay_are said...

x ske BIO!!!! sebab BIO r ade B kat result spm.. susah T_T MATH lagi best.. hee.. eh, dah grad?? Congratz!!

kaizen said...

sy x blaja bio so xtaw ape nk komen...

farah amira said...

akak cikgu seklah mne nih?
boleh buat tutor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...