laluan iklan

Monday, 21 February 2011

Happiness is a matter of choice

Share

Apa itu Kebahahagian?

Kalau ditanya semua orang mengenai kebahagian..mesti semua menjawab berdasarkan pengalaman masing-masing..Setengah orang mungkin menjawab kebahagian itu adalah keperluan..dan sesetengah orang mungkin menganggap kebahagian itu hanyalah satu perasaan..Dua-dua jawapan tu tak salah. Tapi bagi saya kebahagiaan itu adalah satu pilihan..macam kehidupan kita sendiri mermerlukan kita untuk memilih yang terbaik..tapi tak boleh nak menolak takdir yang telah ditentukan untuk kita..

Adakalanya kita tak diberi apa-apa pilihan dikala kita dilanda musibah atau kesusahan..Kita rasakan kehidupan itu sungguh tidak adil dan mula bertanya mengapa bukan orang lain ditempat kita ketika itu.Tapi itulah yang dinamakan kehidupan..Sepanjang kehidupan kita terlau banyak perkara atau peristiwa yang kita pernah lalui, bermula dari kita kecil sampailah dewasa..tak kiralah dari mana asal kita, apa latar belakang keluarga kita..semua orang mengadapi turun naik graf kehidupan..perkara baik-perkara jahat, kejayaan-kekalahan, pencapaian-kegagalan..even kehadiran orang baru dan kehilangan orang tersayang..One thing semua orang kena tau..Takde seorang pun dalam dunia ni yang mempunyai graf kehidupan yang mendatar atau linear. Allah has program this paradox situation to help us learn and develop to become a wiser and smarter person..

Kenapa kebahagian itu adalah suatu pilihan? 

 

Kita jadikan kanak-kanak sebagai contoh..Dalam apa saja keadaan, kebanyakkan kanak-kanak selalu memilih untuk bergembira even time tgh banjir or kemarau yang teruk. Is it because kanak-kanak hanya perlu berfikir untuk masa tu je..tak perlu fikirkan tentang masa depan. tak perlu fikir tentang apa yang orang lain fikir tentang mereka? He just happy as what he is and whatever he had..sampailah orang dewasa datang dan mula mengajar tentang kehidupan..mula membandingankan dirinya dengan kanak-kanak yang lain..meletakkan terlalu banyak harapan kepada mereka..memberi nasihat untuk menjadi lebih matang..Mungkinkah orang dewasa yang suka mengasingkan semua perkara? melakukan pertaruhan? terlalu memikirkan tentang masa depan yang tak pasti??

Salahkah orang dewasa berfikiran complex?

Orang dewasa terlalu complex dalam berfkiran sampai mereka sukar untuk menghadapi and menghargai masa yang mereka ada sekarang..Saya tak cakap berfikir seperti orang dewasa itu salah..bersedih itu pun tak salah..sebab memang semua manusia macam ni..Cuma, macam mana bimbangnya kita mengenai masa depan, atau macam mananya terdesaknya kita sekarang, kehidupan kita perlu diteruskan, ada masa kita akan gembira dan ada masa kita akan bersedih..

Kehidupan ni adalah sangat misteri dan penh dengan kejutan, kadang-kadang untuk mencapai kebahagian, kita hanya perlu menghargai setiap masa yang kita ada sekarang..Cuba bayangkan kita hanya ada 2 atau 3 hari untuk hidup?? macam mana kita nak lalui 3 hari yang terlalu istimewa itu? Adakah kita nak menangis dan merungut tentang perkara yang dah lepas? Atau kita nak menghargai setiap detik yang kita ada saat itu?

Happiness is our own choice. (^_^)

luruh

Reagents’ Park, London

Autumn 2009


Thanks for reading

11 comments:

mr.blackcat said...

wahhh...penulisan yang menarik..hehehe.....like entri ni...ade butan like tak??hehe

penyejuk hati said...

thank u cik kucing..ade je kt bawah pic last tu..tekan bnyak2 ye kalau like..:P

murni said...

like

nk share ni:)

http://www.youtube.com/watch?v=adSNEzQriIE

kerana hidup ini adalah perjalanan yg singkat, dan kita ada perjalanan yg jauh lagi yg everlast tu!

Enjoy your life!(buku nida yg bermafaat tu, hehe)

kay_are said...

panjang pulak entri yang ni.. selalu gambar je banyak.. pening gak bace.. terkejut pun ade.. betul ke penyejuk ati ni?? ^^ pape pun kebahagian hak masing2.. sendiri tentukan r cane kte bahagie kan?

penyejuk hati said...

murni..thank u for sharing (^_^)

KR:tu la..harini terasa matang sikit..saje nk bebel2..yup betul tu..kbhagian hak milik setiap insan,:)

Nor Moscow said...

kalau dibberi pilihan..kak Nor choice to be kanak2 semula..tak perlu nak fikir banyak2...main aje...

C-Tie said...

Touching..thumbs up 4 this entry!! :)

Carilah bahagia pd stiap kejadian..
anda blh memilih sama ada utk menderita atau BAHAGIA!!

ana_liyana said...

Salam..hehe~ minum kopi kat sini jap..wee~ kak sarah, org yang dalam hospital bahagia tu cane lak? hee~
*sgt suka nyampuk! ;)

qyqa said...

terbaiklah...
cikgu bio nak jd cikgu kaunseling plak nih..hehehe

penyejuk hati said...

K.nor:sy pun..jd bdk2 x stress lansung (^_^)

ct: thanks..betul2.pilih BAHAGIA..bru happy slalu..

ana:diorg la org paling bhagia..xyah fikir masalah..wat je pape pun.hehe

qyqa: hehe..nk jd cikgu serba boleh gitu..(^_^)

Nadzmy said...

Sangat setuju dengan entry ini..Hehe..lebih kurang macam entry saya..hehe..keep it up..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...