laluan iklan

Monday, 28 March 2011

That’s it!!! I’m not going to waste my time on you anymore..

Share

Sorry tajuk entri kali ni berbaur emosi kurang stabil yang melampau2…This is the other side of me..Dark, Sad, Lonely and full of sorrow…

(monolog dalaman yg terkeluar akibat kemarahan yg membuak-buak)

I wish i could turn back the time..And fix everything up, back to normal, just the way it’s supposed to be..I shouldn’t said those words to you in the first place..tu la..lain kali fikir dulu sblm nk ckp..skrg U made fool of yourself girl! brani buat brani tanggung..running away? might be the right thing to do now..Lari jauh2 tau..jgn bg die nampak lansung…Kalau dia cari macam mana? Jangan risau..rasanya dia tak heran pun..Dia kan ramai kawan..

DSC_0927

ok dh…(^_^)

 

Korang support earth hour tak? (tetiba jer) Yang support tu baguslah..teruskan usaha…Tapi jgn la stop haritu jer..kesian kat bumi kita yg tgh mghadapi energy crisis ni..Sebagai biologist…Meh sarah nak kongsi tips camne nak menjimatkan tenaga dan jugak menjimatkan kos bil elektrik!

 

  • TUKAR MENTOL: Kalau selama ni guna lampu kuning or orange tukar la kpd lampu putih or lampu kalimantang..Kalau nak sangat pakai lampu kuning..make sure pkai mentol enery-saving..Lampu ni tahan lama and sangat2 menjimatkan tenaga..Kalau kat UK ni, polis siap datang rumah ke rumah bg mentol free..

lampu kalimatang (fluorescent) 

  • KIPAS: Kalau boleh pakai je kipas instead of penghawa dingin…Ingat..kipas ni utk menyejukkan diri kita bukan bilik..so kalau dah kuar bilik tutup je kipas..

 

  • PETI SEJUK: fikir dulu sebelum nak ambik makanan keluar dari peti sejuk..jangan biar peti sejuk tebuka lama2..( 1 minit kita biar peti sejuk terbuka, 3 minit peti sejuk tu ambik masa utk sejuk balik) And kalau boleh kita sejukkan dulu makanan tu sblm masuk dlm peti sejuk.

 

  • MEMASAK: Guna periuk or kuali yang ikut portion kita nak masak..And if nak cepat masak tutup periuk dengan penutup..makanan cepat masak, tenaga pun tak banyak guna. If nak masak air dlm kettle, masaklah ikut banyak mana kita nak guna..janganlah masak air penuh tp nak wat air utk sorg jer..

 

  • MESIN BASUH: Time nak basuh baju nnt make sure la baju tu banyak ikut muatan penuh mesin basuh kita..kalau sekadar 2-3 helai baju, leh je basuh tangan..tak pun kumpul baju bg bnyak dulu..And then kurangkan suhu air time membasuh..kalau dulu guna 40°C skrg turunkan jadi 30°C..turun 10°C actually dpt jimat 40% tenaga.

 

  • SWITCH OFF and UNPLUG: tutup and tarik plug if xnak guna charger or other gadgets..Walaupun kita biar alat electric on standby pun still guna electric..(sarah slalu biar laptop standby,lps ni xnk wat slalu dh)…And then kalau dah habis charged hp,laptop,camera etc..tarik plug okeh sbb tenaga jln je kalau kita biar..so elak la charge hp time tgh tido mlm2..membazir tenaga jer..

 

  • JALAN-JALAN. Lepas ni nak gi jalan2 or nak gi dating..jalan kaki jer, tak pun naik basikal or kongsi kereta..Duit minyak pun jimat..Kalau kuar dating lambat sikit nak sampai..bnyak benda leh borak..pastu kalau panas or hujan leh kongsi payung.. For those yang nak beli kereta nnt, pilih kereta yang tak guna banyak minyak..in other word good mileage..

 

 

Biarlah apa org nak ckp kat kita..Some people maybe akan anggap kita kedekut or semua benda nak jimat..abaikan jer orang-orang mcm tu..We know what we are doing right?Sometime small changes can actually achieve a lots..Pasni leh tampal sticky notes satu rumah supaya tak lupa (^_^)

BYE!


Thanks for reading

7 comments:

kay_are said...

cite atas ngan earth hour xde kne mengena kan? em.. ok.. xpe.. hee.. kat sane pun ade wat earth hour gak ke? tapi kalau sejam je xde efek kan.. yang penting, kne pandai jimat letrik.. baru r bumi jadi lebih sihat =)

SoLy SoLicious said...

earth hour.. ttup lampu utama..
lampu meja bukak..laptop xttup pun..haha

nida said...

saya sokong kamu sarah!!!..hehe

Yaya said...

Yes, betul negara kita dah ader energy crisis. selamatkan bumi kita :) we support you sarah.. :))

qyqa said...

sokong kak sarah!!!!

buka peti sejuk lama2 x bole kan, tapi kalau buka penyejuk hati lama-lama sangaaaatttt bagus kan??? =)

Uchi kay-f @hmad said...

jauhnye awk study..ok slmt menjimatkan karen even saya tak buat pun mende2 tue..mebe terlupa well,slm kenalan...

daa...:p

padle said...

time earth hour,ade knduri kat uma jiran..

so,xdpt la nak sambut...^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...