laluan iklan

Tuesday, 15 March 2011

Tropical forest

Share

Hye peeps!

Minggu ni ‘science week’ kat science department..So bnyak la activity-activity utk bdk2 year 7 (or form1 kalau kat msia)…First 2 day which is monday and tuesday tema die ‘tropical forest’..so mcm hutan belantara la satu kelas tu..part paling best bila orang-orang dr zoo..i mean org yg keja kt zoo dtg bawak binatang2..Comel sangat budak-budak skolah nie…binatang2 pun comel..

DSC_0987 First skali..diorg start dengan keluarkan serangga..sbb serangga ni haiwan paling bnyak dlm dunia dan paling penting…

DSC_0910

Species milipede or ulat gonggok terbesar dunia..

DSC_0916

Siput babi gemok

Pas syok2 dok tgk insects semua ni..diorg kuarkan tarantula dgn kalajengking…menjerit bdk2 semua..smpai ada yg menangis..Tapi ada jugak yang terlebih berani..semua benda dia nak pegang…kagum cikgu nak ..(^_^)

DSC_0982 DSC_0957

Semakin besar saiz kala jengking..smakin berbisa sengat die..

DSC_0985

Species kalajengking terbesar didunia…ni yg jantan,,kalau betina double that size..sbb betina kena hasilkan telur, so saiz die pun kna la besar

Lepas primary consumer,herbivores and small karnivore..kita jenguk2 lak haiwan seconday consumer and medium karnivore…(ape bnda cikgu merepek ni??) Abaikan je la,,xtau nk tulis ape..kiter tgk gambar je la  k murid2..

 

DSC_0922

biawak ni species yg tinggal kt padang pasir..cikgu yg terlebih excited

DSC_0923

Apa tgk2…ni pulak species biawak yg duduk atas pokok..biawak ni leh tahan nafas dlm air almost 1 jam..hebat kan?

DSC_1008

DSC_0934

Meet ‘lonely  joe’…one of its kind..antara species kura-kura yg hampir pupus…

DSC_1010

Putera katak

DSC_1036

Cincila yg comel…lembut sangat bulu die..300 ekor cincila dikorbankan utk nk wat SATU baju..kejamnya manusia…(T_T)

DSC_1032

Mr Farid dan arnab yg comel…

-

-

Dan sekarang….

-

-

Tiba la masa yang dinanti-nantikan…

-

-

-

-

Tadaa..

DSC_0951

DSC_1035

cantik….Ni baru anak die..kalau bapak die xtau la besar mana pulak…rasa mcm nak bela ular pulak…

DSC_1030

Last but not least..ni gmbar personal favourite sarah..

topi cincila

Sebagai penutup lawatan kita ke tropical forest ni..sayangilah binatang, jgn zalimi mereka..

dan lindugilah alam sekitar kita

(^_^)


Thanks for reading

14 comments:

mr.blackcat said...

ceh...igtkan PEGANG biawak tu...rupe rupenye sentuh cam tu je~~~hikhikhik

cika said...

wahh...best nye pgg binatang :)

qyqa said...

budak yg pegang bewok tu sgt kiut..
hahahha..
nampak yg tu plg menarik hati..
=p

natasha MDG said...

tak takut ke main dgn binatang tu sume?

penyejuk hati said...

kucing:pegang je..tp xde gmbar utk display..

cika:best sngt..xyah gi zoo..(^_^)

qyqa:sbb rambut die ala2 justin bieber kot..

natasha:tak takut sngt sbb mostly binatang ni jinak..:)

kay_are said...

x bahaye ke binatang2 tu?? lagi 1, nape gonggok ngan siput varvi besar sangat??

macam familiar je mr farid tu.. macam junior time sekolah pun ade.. em..

penyejuk hati said...

tak..semua tu jinak jer..besar kan?semua ni species2 terancam..mmg diorg ambik dr hutan utk pembiakan..

Mr farid org perak kalau x salah..kenal ke?

steps said...

ermmm....nice..... scorpion n tarantula yg paling best kot..... hehehe

KHRLHSYM said...

geli!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cincila tu comel, macam kamu :)

Amni said...

takuttttttt.... ular tu yang paling takut... ewww..... memang tak boleh tengok la.... huhu

Imran nyambek said...

katak tu cam sedap je.nyum2

kamarukom said...

lorh cikgu yg eksaited tp gmbr ckgu nye 1 je? ish xpueh hati nih

penyejuk hati said...

step:sngt best..sngt exotic (^_^)

khrlhysm:thanks..tp cincila tu lembut..sy ganas skit..:P

amni:geli gak kalau tgk die jln..

imran:pnah mkn ek..pelik2

kamal:uish..xleh tnjuk sngt..buruk muka sy time excited..hehe

Anonymous said...

nenek sy kata kalau ular masuk dlm rumah kita wajib bunuh,tp ayah sy kata halau je,mcm mana nak halau..nampak sgt ayah sy suka ular nasib baik dia x bela ular

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...