laluan iklan

Friday, 11 March 2011

Week2: Camne nak hadapi first day kerja??

Share Hye peeps!

Masuk minggu ni dah 2 minggu sarah pergi sekolah..Rasa mcm dah ok sikit..kurang nerves and dah get used to the school environment..This week tak banyak benda berlaku..more on observation in class..Sarah dah ada timetable sendiri..and dh tau dengan group mana sarah akan ngajar nanti..Alhamdulillah, so far so good till now..Next week maybe akan lebih busy because ada science week, assignment and microteaching..Need to get myself really really organised this time..

so,

Feeling  nervous to start a new job??



well..its normal to feel nervous..lagi-lagi kalau kita nak mula kerja or nak masuk dlm environment baru..kita tak tau apa nak expect..try to relax and fokus more dgn kerja kita..

First thing first..tarik nafas panjang2...and have a positive mindset..selalu ingatkan diri yg 'everything will be ok'..Bagi yg nak mula kerja tu..kita kena ingat yg diorg ambik kita bkerja sebab mmg kita layak and  we have all the criterias they are looking for..

Next thing, takde sape harapkan kita jadi SEMPURNA first day start kerja..Semua orang wat kesalahan..Terima and move on jer..Orang yg ambik kita kerja pun mesti penah lalui time-time camtu so die sure faham camne nak handle or nak deal ngan situasi camtu..

Penampilan kita pun penting..first day gi kerja pakailah pakai yang kemas and sejuk mata memandang...Penting utk kita tau kod pakaian kerja kita..kalau jadi cikgu lak..pakaian kenalah formal..kalau boleh gosok baju cantik..sembur minyak wangi sikit..


Introduce yourself to the member of staff walaupun kita ni seorg yg pemalu..Kalau boleh hafal la nama diorg..nnt nk mintak tolong pape senang..Takkan nak tanya nama org tu banyak2 kali..

Yang paling penting..Be yourself..tak perlu kita nak tunjuk terror or nak berlagak kat situ..Nak kerja ni bukan pertandingan or nak naik pangkat jer..tapi tempat utk kita bina kerjaya kita sendiri and tempat kita nak kumpul pengalaman..so, grab all the opportunities yg ada depan mata kita..


LISTEN,LISTEN, LISTEN..THINK..THEN TALK..Banyaklah bertanya (soalan yang penting and patut jer)..tapi tak perlulah jadi terlalu peramah...pay attention to what they are telling you..and share psal diri kita bila ditanya..Orang akan rasa kita menarik bila kita tunjuk yg kita interested kerja kat situ..

Remember to get plenty of sleep a day before..don't go looking tired or blur blur..wat homework sikit pasal tempat kerja kita..ambik tau jugak psal tempat tu..camne nak pg situ..sape kerja kat situ..pakai kipas ke aircon..etc


Last but not least..always remeber that Allah is always with us..helpng us, guiding us, supporting us and keep us safe..InsyaAllah setiap benda yg berlaku pasti ada hikmahnya.. (^_^)

For those yang nak mula mengajar kat sekolah, nak mula kerja or even nak masuk sekolah baru..All the best to you!!good luck...dont worry too much..you'll be fine !




Thanks for reading

5 comments:

Kumbang Jingga said...

sbb tu sy tak minat jd cikgu..kena jaga penampilan semua..hehe baik jadi engineer yg selekeh cam sy hehe..tiap2 hari jupe equiptment yg takde perasaan..pakai selipar jepun pun takpe hehe

padle said...

tips yang bergune!^_^

Inspirationalefeks said...

sarah cikgu ? :)

penyejuk hati said...

kumbang:tu pas dh jd otai..awal2 keja sure pkai smart2 gak kan.(^_^)

padle:thanks..saje kongsi ;)

efeks: insyaAllah..skrg tgh wat teacher training..:)

kay_are said...

dah lame gak keje tapi sampai sekarang nerves lagi.. cane?? ++ proposal x habis wat lagi T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...