laluan iklan

Friday, 18 March 2011

Week3: Pengalaman membedah kaki BABI

Share Assalamualaikum…..
How’s everyone today?Almost weekend kan..sure ramai tgh rehat-rehat..santai ngan kwn2..gi dating..shopping…etc..Tak kisah la apa pun yg kita tgh wat skrg..yg penting kita enjoy..and ingatlah orang tersyg..(^_^)


Anyway, last 2 week pnya entry (ops babi 2011) sarah ada ckp yg I’ll be dissecting or in other word nak bedah kaki babi ngan my students kat skolah kan..everything went well..student yang dtg tu mmg super excited sangat nak bedah kaki babi..


Before nak bedah tu..first thing yg diorg tanya..


‘miss…are u a surgeon?’..no…


‘miss…are u on training to be a surgeon?’


comel je la bdk2 ni..sarah ade gaya pakar bedah ke? mgkin sbb abah nak sarah jd doctor dulu..tp sarah nak jd biologist…ada la kot aura2 doctor tu…(^_^)
TO tell u all yg tak pernah tgk babi dekat2…babi ni teramat sangat lah BUSUK..sampai kena bukak pintu kelas sebab budak-budak takleh nak bernafas..sempat lg time tgh dissect tu diorg kuar kejap masuk greenhouse belakang kelas..mmg wangi la kat situ sebab ada bnyak pokok bunga..Sarah pun cepat2 la gi panggil diorg masuk..padahal sarah sendiri tak tahan and nak cepat2 kuar..hehe


DSC_0889
Time ni tgh belek2 kaki babi..keras gak kulit die…so basically sarah wat demo kat depan and budak2 akan folow up..ada gaya cikgu bertauliah tak? ke nampak mcm chef nak masak?


DSC_0892

DSC_0890
macam2 gelagat budak2 nie…ada yg cepat siap..ada yg struggle abis nk potong kulit babi nie…patrick (pic bwah,.kanan) cut himself time tgh dissect..tp cool je muka die..’miss..i cut myself but i’m ok’..rilex je ckp, pdahal darah banyak giler mgalir..so, die tgk je la pastu..xleh nak teruskan.


DSC_0902  cikgu-cikgu tgh bagi penerangan kat murid-murid…depan skali mrs carol, mentor sarah yg sngat2 helpful..(^_^)

DSC_0905

Muka bangga dgn hasil-hasil pembedahan mereka..


DSC_0906 

credit  to mr yusri and mr farid sbb tolong memeriahkan suasana and tolong ambik gambar…pic last tu no komen…hehe
Selingan..

DSC_0886


methane bubble experiment…senang je nak buat ni..korang alirkan gas dlm makmal tu dlm air sabun..sampai la die hasilkan buih..basuh tgn ngan air..ambik buih tu and bakor..nnt dpt tgk tgn korg terbakar..dont worry..tak panas pun (^_^)

ape lagi..

“kita bakor je lahh rumah kak limah!! kita bakor kita bakor..”

soley..soley..

(^_^)

Thanks for reading

15 comments:

IJAT360 said...

eewww....

yana said...

sarah: budak2 secondary ke yg korg kne ajar? btw interesting but.. gelila.. huhu

Mohd Yusri Yusop said...

ak suka semua gambar..sebab ak yang amek..muahahahahaha..tp gambar ak xda..

penyejuk hati said...

ijat:hehe..xpe2..sy pkai sarung tgn..

yana:ni bdk year7..diorg ade science week mggu lps.so tolong2 cikgu kt science department.tp kalau proper ngajar bdk A level(^_^)

penyejuk hati said...

yus:thanks alots..aku selit pic ko time tropical forest k (^_^)

Farid Yang said...

Mr Farid: need a hand? LOL

nida said...

sarah..gmbr 3rd last tu gmbr apa? dia x kuar..best kot sarah berjaya buat demo utk budak2 tu..diorg nmpk enjoy dlm kelas tu :)

penyejuk hati said...

Mr farid: xmo ar..busuk!!

nida: sngt best..super excited depa..siap mintak wat lg..pic 3rd last tu samada pic farid or yusri..nnt sarah tgk apa yg x kena..thanks nida (^_^)

nida said...

gmbr kontroversi tuuuu...lps ni disect organ babi la plak..haha :-P

Farid Yang said...

kalo ko perasan, baju dgn tie ak sama waktu tropical forest dgn dissection...nmpk sgt x tukar baju....haha

penyejuk hati said...

nida: agak kontroversi..xmo ar kami..busuk ar babi nie..euw..

farid:haah..bru prasan..ko basuh ke x nie?jgn ar selasa pkai bju sama..nnt bau babi..hehe

yana said...

oic yeke.. bestnyer ade science week kt school korg.. :) kitorg xde pun..dok ngadap budak2 foundation jela.. lgpun under uni,so xde bende2 menarik cmni :)

qyqa said...

wah kecik2 dah kena bedah kaki babi..
awat kat mesia tak wat bedah kaki kuda..
nak gak..
hehehehehe

kak, tahap busuk kaki babi tu brapa bintang??? =p

kay_are said...

pic ade yang xnak kuar so x nampak sangat proses nye.. T_T huu.. tapi nape kne gne varvi ni?? xde binatang len yang leh jadi mangse ke?? hee

penyejuk hati said...

yana:oh..korg lain skit kan..xpe..masing2 ade kelebihan die..

qyqa: kt msia ade bedah katak ngn tikus kalau x silap..busuk die selang 2-3 bilik leh bau..akak bg 4.5 bintang utk bau busuk die.:)

KR:sbb yg ni je murah..dpt free dr pasar..tikus kena beli..diorg suka la vavi ni..mmg mknn diorg pun.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...