laluan iklan

Tuesday, 23 August 2011

Homemade ice cream - Cookies and cream

Share Wink wink

Hye semua..Selepas membuka rakaian pizza yg sedap2..sarah nk bukak rangkaian ais krim yg sedap2 pulak (berangan je lebih)..Actually sarah nak kongsi recipe aiskrim yg sarah cuba try test buat last 2 day..Cian encik ice cream maker yang sarah beli kat uk dulu..ditinggalkan tak berteman..kuang3


Resipi ais krim cookies and cream (copy paste saje)


1 cawan susu segar
2 cawan heavy whipping cream
6 telur kuning
1/2 cawan gula
1 tbsp esen vanilla
15 Double Stuffed Oreo Cookies, dikisar kasar ( or letak dalam plastic then ketuk-ketuk atas meja makan..hehe)
1.Bring the milk and cream to just under a boil in a sauce pan, over medium heat.  (Bubbles will form around the edges.)  Set aside.
2.Meanwhile, beat the egg yolks and sugar on medium high speed, until it forms yellow ribbons.  Reduce the mixer to low speed.  Slowly add the milk to the egg mixture until well combined.  It is important to pour slowly to prevent the eggs from curdling.
3.Scrape the combined liquid back into the sauce pan and cook over medium-low heat.  Stir constantly for about 3-4 minutes until thickened and coats the back of the spoon.  Pour the liquid through a fine-meshed sieve into a bowl.  Add the vanilla, cover and chill in the refrigerator until completely cooled.
4.Pour the cream into the ice-cream machine and freeze according to the manufacturer’s directions.  Spoon into a lidded freezer container then stir in the chopped cookies. Freeze 3-4 hours or overnight.

(for this recipe, sarah guna half of the given amount)
Once adunan tadi dah siap disejukkan dalam peti sejuk, hasilnya something like this
Opss..tercomot..
THen masukkan dalam mixing bowl..


After 10-30 minutes..lepas masuk biskut oreo..camnilah hasilnya..


Then..masukkan aiskrim dalam bekas yang sesuai and bekukan dalam freezer..

Once azan dah berkumandang (time bulan puasa), leh la makan bersama keluarga dan rakan-rakan..

pic ni tak nampak menarik sebab ais krim dah cair...

Sorry la..sarah tak berapa mahir bab menghias nie..nak cari angle gambar yang best sampai ais krim pun cair..anyway,apa yang best bila dapat buat aiskrim sendiri..when kita boleh buat ikut citarasa sendiri..durian.jagung,vanilla..and macam-macam lg..kadang-kadang buah-buahan yang hampir rosak or terlebih tu jangan lah dibuang..apa kata turn them into ais krim..^_^

Selamat mencuba!!





Thanks for reading

5 comments:

Si Nuansa Eyqin said...

fiuu, nampak sedap tahu. :)

steps said...

hurm.... :)

yusuf mujahidin ™ said...

perhh...nmpk sedap
rs oreo mcd tu tk? hehe

penyejuk hati said...

eyqin:sedapp..try la wat..sng jer ^_^
steps:hurm je? terliur la tu..:P
yusuf:rasa mcm nak sama dah..tp mcm lg sdap jer..hehe ^_^

steps said...

terliur jugak la.... nmpak nice..... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...