laluan iklan

Tuesday, 30 July 2013

first time bayar zakat fitrah

Share Alhamdulillah...Hari ni first time pergi pusat zakat  untuk membayar zakat fitrah..untuk pertama. kalinya..As we all know, Zakat fitrah hukumnya WAJIB berdasarkan hadith  Abdullah bin Umar Radiyallahu ‘anhu, bahwa:

“Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, mewajibkan zakat fitr satu sha’ dari kurma, atau satu sha’ dari gandum, bagi setiap orang yang merdeka atau budak, laki-laki atau wanita dari kaum muslimin.” (Muttafaq Alaihi)
Bagi kawasan labuan bilangan yang perlu dibayar adalah sebanyak RM7 seorang. Selepas membuat bayaran kita dikehendaki melafazkan akad yang selalunya telah disediakan untuk kita bacakan..Sebelum melafazkan akad tersebut jangan lupa untuk membaca bismillahirah tau..

Satu lagi, pastikan kita membayar zakat fitrah ke saluran yang betul..paling senang pergi saja pusat zakat di kawasan anda untuk menunaikan ibadah wajib ini..

p/s: kalau bayar di pusat zakat boleh dapat sampul raya percuma..^_^
Thanks for reading

2 comments:

Anonymous said...

Hii cik sarah

kay_are said...

tahun ni pulak dah masuk tahun ketiga bayar zakat fitrah.. =) sarah nabila, selamat hari raye.. susah dah tengok aktif blogging.. ade fb tak? =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...