laluan iklan

Wednesday, 18 June 2014

After work banana muffin

Share Hi peeps!

I just came back from work and made myself a banana muffin for breakfast tomorrow..
Disebabkan esok kelas pack 4 jam (2jam tutorial 7.30-9.30 plus lab 10.30-12.30) memang tak sempat nak breakfast..plus banyak lagi pisang yang ada dalam fridge..maka terhasilah muffin pisang yang comot itu..

I baked using over toaster..so the papercup got burned!! hehe

preparation~less than 10 minutes
baking~20 minutes

Recipe from internet

  • 1-1/2 tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 ketul pisang
  • 1 biji telur
  • 1/3 minyak sayuran/masak
  • 1 sudu kecil esen vanilla

cara-cara
1. campurkan bahang-bahan kering. Dalam masa yang sama, di dalam bekas yang berlainan hancurkan pisang.
2. campur telur,minyak vanila..kacau hingga sebati
3. masukkan pisang
4.tuang ke dalam papercup separuh penuh
5.bakar pada 375 darjah celcius selama 18-20 minutes
 (oven toster 275 darjah celcius selama 20 minit)
6.Dah masak..sejukkan 10 minit dan MAKAN!! ^_^

~muffin cup besar dapat 4 kalau guna cup yang kecil dapat 12.
~selamat mencuba





Thanks for reading

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...