laluan iklan

Friday, 15 August 2014

23 weeks and weight gaining

Share
Burp..alhamdulillah kenyang..(baru lepas telan 2 biji karipap kentang)

Rabu lepas (13/8/2014) went for monthly check up at klinik desa Lubok Temiang. Macam biasa check air kencing for glucose and protein- the result was nil. Then check berat, check HB , check kaki and dengar heartbeat baby.

Pertambahan berat badan
To my suprise, my weight had increased more than I should be..OPS..ni semua mesti penangan open house and jamuan raya. Tak sangat pulak niat nak makan banyak-banyak lepas sebulan berpuasa menjadi mimpi ngeri bagiku..

Siapa yang kenal sarahnabila mesti tahu how she is so obsess with her weight. Mudahnya berat badan naik waktu mengandung ini..Setakat ni dah naik 5-6 kg already. I thought it was normal but after explaination from the nurse baru faham tentang kenaikan berat badan semasa kehamilan.

This is how it should be:

  • Di bawah 20 minggu - berat sepatutnya naik 1 kg setiap bulan (5 kg or less for first 5 months)
  • Di   atas  20 minggu  - berat sepatutnya naik 2.5 kg setiap bulan.
useful  pregnancy weight gain calculator
klik on the link --->   http://www.baby2see.com/pregnancy_weight_calculator.html


Disebabkan berat yang naik lebih 4 kg in one months (lebih 2.5kg than expected) so, kakak nurse sarankan untuk kurangkan kuantiti nasi yang dimakan, from penuh kepada separuh dan kalau separuh kurangkan kepada suku. I have to admit, masa mengandung makan satu pinggan penuh pun boleh habis..huhu

Pengurangan haemoglobin (HB) dalam darah
Another suprise was my hb reading, which was 11.6 g/dl. No wonder lately rasa pening-pening and mudah letih. Once hb kita makin menurun, kita akan mudah pening dan penat sebab our heart is pumping out blood more than normal to the baby and the rest of our body. So, kenalah rajin-rajin ambik iron tablet and makan makanan yang kaya dengan zati besi

TIPS untuk tambahkan Hb dalam darah:

  1. minum jus atau makan makanan yang kaya dengan vitamin C (guava, orange, bayam etc) semasa pengambilan zat besi untuk meningkatkan penyerapan iron ke dalam darah.
  2. jangan minum susu kopi dan teh ketika mengambil iron tablet atau makan makanan yang tinggi  zat besi, sebab kalsium dan caffein menyukarkan penyerapan zat besi ke dalam badan kita.

In conclusion, jaga pemakanan kita untuk pertumbuhan diri dan bayi yang sihat ^_^
That's all for now.Assalamualaikum.





Thanks for reading

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...